Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2018. március 16., péntek

Rénszarvas fű


Olvasás ideje: 2 perc

A hallgatóknak sokszor nehézséget okoz megjegyezni idegen hangzású szavakat, neveket. Nincs ez másképp a pázsitfüveknél sem. Angoloknál, franciáknál, olaszoknál perjék, nálunk magyar rozsnok van. Így a réti komócsin (Phleum pratense) neve is ritkán ugrik be elsőre és ezzel kapcsolatban már egy ideje az asszociatív tanulást szorgalmazom. Könnyeb úgy tanulni ha kötjük valamihez az információt.
Réti komócsin
Egy "kínai" hangzású (hallgatói vélemény, ko-mo-csin) nevet könnyebb úgy megjegyezni ha tudjuk, hogy Rudolf kedvence:-). Későn virágzik, tajga-vidéki, rövid nyarak növénye. A globális felmelegedés miatt, az északi országokban (Izland, Norvégia, Svédország) egyre gyakrabban lehet legeltetni a sarkörök közelében is. A komócsin pedig elsőrangú széna és szilázsfű, így a norvégok már keresztezik is.
Ha szeretnél még többet tudni a tanulási technikákról akkor nézd meg ezt a videót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése