Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2018. február 23., péntek

Kockás terítő vagy Kultúrsivatag

Mozaikos táj vagy szembántó sárga

Olvasás ideje: 2 perc

Toszkán-táj
Mi gyönyörködteti a szemet? Mit jelent a szép táj? Egyre inkább előtérbe kerül a táj vendégmarasztaló hatásának értékelése, javítása. Ezt a nehezen megfogható esztétikai értéket, elsősorban a vendégéjszakák számából, illetve az adott kistérségben szervezett programok mennyiségéből kalkulálják. Adott tehát egy mozaikos, növényzettel borított táj, ami lehetőség szerint nem sík és magas a reliefenergiája -magyarul dimbes-dombos. Ilyen tájon szívesebben tartózkodunk, mint egy repceföld közelében. A monokultúrás növénytermesztés egyhangúvá teheti a tájat, de hogy kinek mi a sok és unalmas az személyenként változik. Legtöbbször a domb- és hegyvidékeken erre ösztönösen ráéreznek az ott lakók, de egy kicsit több odafigyeléssel az Alföldi búza-, kukorica- és repcetáblák is mozaikosabbá tehetők egy-egy fasorral. Az agroturizmus növekedése a síkvidéken is ígéretes, ott ahol gyümölcsfák és virágok szegélyezik az utcákat. Ahol girbe-gurba, karbantartott földutak szegélyezik a szántókat. Erre támogatás is felvehető. Érdemes egy kicsit több erőfeszítést tenni a környezet mozaikosabbá tételére. Jó példa az Alföldi Kéktúra, ami mentén bejárhatjuk az ország laposabb részeit, folyók, rétek és aranysárga búzatáblák között.   

Canola

Olvasnivaló:

2 megjegyzés:

  1. A biodiverzitás csökkenése és a monokultúrás növénytermesztés közötti összefüggésre egy szemléletes példa:
    http://www.ooeljv.at/wild-und-natur/jagd-naturschutz/

    VálaszTörlés
  2. Kínában a monotoniából is előnyt faragnak

    http://m.origo.hu/tudomany/20180424-szinpompas-repcemezokkel-akarja-fellenditeni-turizmusat-egy-delkeletkinai-tartomany.html

    VálaszTörlés