Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2018. február 16., péntek

Porból lettünk...Pulvere est et in pulvere reverteris

A gyepégetés, mint agrotechnikai módszer


A debreczeni legelőkönyv részletesen rendelkezik a pásztorok teendőiről. Azon belül is mind az acatolásra, mind az égetésre kötelezték őket. Az avaros, alullegeltetett gyepet, szélcsendes éjszakán  felgyújtották, ügyelve arra, hogy maradjon annyi avaros -bundás- rész, ahol áttelelhetett a jószág. Rendszeresen felmerül, mind élőhely-fenntartási (ökológiai szemlélet), mind gazdálkodási (legeltető szemlélet) megközelítésben, hogy van-e helye a gyepkezelési eljárások között az égetésnek. Annak ellenére, hogy sokan kapcsolatba hozzák a klímaváltozást az erdő- és gyepégetéssel, mégsem egyértelmű az összefüggés

A mi megfigyeléseink is igazolják a hamu vitathatatlan jótékony hatását. Egy Kunszentgyörgyi legelő teljes növénytakarója porrá éget és csak a fekete, "vulkanikus" táj maradt. 10 nap és 2 kisebb esőt követően, azonban kizöldült a táj. A pázsitfüvek erőre kaptak és gyors növekedésnek indultak.Az égetés gyomszabályozó szerepe megkérdőjelezhetetlen és a hamuból könnyen hozzáférhető foszfor és kálium hosszú ideig tápanyag-depóként szolgál a pázsitfüveknek.

1 megjegyzés:

  1. Bálint Gyuri bácsi szavai:
    http://hobbikert.hu/magazin/fahamu-a-kertben-mire-tudom-felhasznalni.html

    VálaszTörlés