Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2016. november 8., kedd

A szén-dioxid kvóta biznisz megjelent az állattenyésztésben!

A klíma változik és ebben az agráriumnak 10-25%-os a részesedése a kibocsátott üvegházhatású gázokon keresztül. A szektor azonban nemcsak részbeni okozója, illetve szenvedője de egyben megoldási kulcsa is a klímaváltozásnak. Az agrárium ugyanis számos technológián keresztül képes a kibocsátás csökkentésére, sőt a szén-dioxid megkötésére is. A kvóta biznisz ezt lenne hivatott támogatni.

De kezdjük ott, hogy az ipar vagy az energia szektor jelentősebb mértékben járul hozzá a kibocsátásokhoz, mint az agrárszektor, ám a csökkentés végett bevezetett szén-dioxid kvóta kereskedelem ott nem eredményezett valós kibocsátás csökkenést. Azért nem, mert pl. a kvóta bizniszhez kapcsolódó tiszta fejlesztési mechanizmus során egy fejlett országbeli ipari cég fejlődő országban történő megújuló energia forrás alapú beruházása kibocsátás csökkentésnek számolható el, vagyis nincs valós csökkentés, csak a ki nem bocsátott szén-dioxid értékesítése történik a piacon (ha fosszilissel állították volna elő ugyanazt az energiát akkor valóban nagyobb lenne a kibocsátás). A kvóta bizniszben túl sok kibocsátásra jogosító egység van a piacon, felhígult a piac, sőt alapvetően pl. vízi erőmű létesítését segíti Kínában. És ez baj? Tulajdonképpen nem, csak ettől még nem csökken a valós kibocsátás, csupán kisebb arányban nő. Pörög a gazdaság, van termelés, van adó, van energia, van közjó!

Farm USA-ban
Az állattenyésztésben, illetve egyelőre a fejlődő országok tejtermelésében (és itt is csak a 100-as állatlétszám alatti tehenészetekben) megjelenő új kvóta biznisz hasonló sémára épül. Élelmezésre szükség van, tehát sehol nem az állatok csökkentése cél, ami főleg a fejlődő országokban nem lenne megindokolható, ellentétben a pazarló/habzsoló Nyugattal (egy bangladesi 4, míg egy egyesült államokbeli 120 kg húst eszik évente, vagy egy szudáni 0, míg egy finn 361 liter tejet fogyaszt). Mi a teendő? Burkoljuk be az egészet és „klímavédelmi technológiákon”, illetve ilyen jogcímeken keresztül ösztönözzük a termelés növekedését a fejlődő országokban?! A tejtermelésben most bevezetett kvóta biznisz erről szól. 

Ez számos kérdést vet fel.
Farm Kenyában

  1. Miért nem a fejlett világ, intenzív produkcióján keresztül tesztelik először a bizniszt, ahol valóban jelentős kibocsátás csökkenést lehetne elérni? 
  2. Miért nincs benne a rendszerben a legelő talajának szénmegkötésének támogatása, ami valóságos megkötést eredményezne? 
  3. Kik lesznek a befizetők a rendszerben? Elképzelhető, hogyha nem sikerül teljesíteni az előírásokat akkor egy élelmiszertermelő farm befizető lesz a rendszerben, ergo klíma büntetésként kap?
  4. És hol marad a fogyasztó felelőssége…? Miért nem a nagy fogyasztók kerülnek be a kvóta bizniszbe a kicsik meg nyernek az ügyön? 
  5. A gazdáknak ez egy újabb adminisztrációs teher lesz? Vagy pénz áll a házhoz? Aki ügyes és időben kapcsol annak ez valószínűleg valóban potenciálisan többlet jövedelmet jelent!  
  6. Bár nem lenne egyszerűbb ha a termékek valós árát fizetné meg a fogyasztó? 
  7. Ha ezek a klímavédelmi technológiák egyben produkció növelők, akkor minek köré a klíma biznisz?! Elég lenne egy  tudástranszfer! És akkor a farmerek több terméket tudnának eladni és a klíma is megmenekülne!   
  8. Lassan a klímaváltozáson már mindenki nyer… Nyer az ipar és az energia szektor, beindultak a megújulók köré csoportosuló érdekszférák és most az állattenyésztés juthat többlet jövedelemhez!
A kutató meg minden buliból kimarad…csupán a probléma megoldása és a felelősség marad rá…

Örüljünk, sírjunk, vagy nevessünk; mindenki írja meg, mert ez a kutatások irányát (érdemes-e ezért kutatni?) és ezen keresztül a döntéshozatalok hátterét is befolyásolja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése