Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2016. november 17., csütörtök

Az emberi népesség növekedése - a környezeti problémák gyökere?

Hát ezt a videót is érdemes megnézni a YouTube-on, az emberi népesség növekedését mutatja az ember megjelenésétől kezdődően. És a záró gondolatok miatt is érdemes megnézni, tartalmaz egy becslést arra nézve, hogy a növekedés hol éri el a maximumát.
Felveti a születésszabályozás lehetőségét is (family planning a videóban), ami egy érdekes kérdés, hiszen a problémák legfőbb okát célozza, viszont ilyen fajta egyezkedésről - hogy ezt esetleg szabályoznák a fejlődő országokban - nem lehet hallani. Persze akkor az is felvetődik, hogy ezzel egy időben Európában ösztönözni kell-e a növekedést?
Ami még érdekes a videón, hogy Afrika, mint az emberiség bölcsője csak az utolsó században lett igazán gyorsan növekvő népességű.

1 megjegyzés:

  1. A populáció hirtelen növekedése okozhat problémákat, de egyes számítások szerint 10 milliárd ember számára elegendő élelmiszert lehet termelni a Földön. A probléma, hogy nincs megfelelően "szétosztva". Elegendő energia is volna de ennek felhasználása is egyenlőtlen. Az ember a jelenlegi viselkedésével kis létszám mellett is képes tönkretenni saját élőhelyét... A fő probléma a viselkedés, illetve az, hogy még ki kell dolgozni, hogy az emberiség jól-léte, legyen a népesség 1 millió vagy 10 milliárd fő, hogyan is fenntartható...
    Koncz Péter

    VálaszTörlés