Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2021. szeptember 8., szerda

A talajerózió 2050-re várható mértéke Európában

 Modellek segítségével becsülték kutatók a víz általi talajerózió mértékét a 2016-os referencia évhez képes. A csapadék jövőben várható eróziós hatását és a tájhasználati mód lehetséges változását használták fel a modellben. Az eredmények jelentős növekedést prognosztizálnak az európai, különösen a közép-európai talajok víz általi eróziójában: 13-22.5 %, 3.46 – 3.76 t/ha/év (a 2016-os átlagos 3.07 t/ha/évhez képes) talajveszteséggel számolnak 2050-re.

A becslések regionálisan jelentős különbségekkel (az ábrán a sárga-piros színek növekedést, a szürke-zöld árnyalatok csökkenést mutatnak az adott terület eróziójának mértékében 2016-hoz képest, kétféle modellfuttatás alapján), de elsősorban növekedéssel számolnak, melynek hátterében a csapadékesemények klímaváltozással együttjáró, feltételezhetően fokozódó erozivitása, illetve a várható tájhasználati változások hatása húzódik meg. A mediterrán területek egy részén változatlan erózió várható a csapadékmennyiség csökkenése miatt.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az >5 t/ha/év erózióval jellemezhető területeken kiemelten fontos a mitigációs lépések mielőbbi elindítása, pl. takarónövények vagy alacsony talajbolygatással járó művelési technikák használata stb. azért, hogy a talajveszteség fokozódása elkerülhető legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése