Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2016. február 12., péntek

Az óceáni vízszint mérése

Nemrég volt egy érdekes hír a BBC Science-en, hogy EU és amerikai közreműködéssel fellőttek egy új műholdat, ami az óceáni vízszint változásait méri 4 cm-es pontossággal. 1336 km-es magasságból teszi ezt mikrohullámú radarral. A műhold neve a Jason-3, a 2-es nevű testvérével mér majd közösen. A mérések nemcsak a vízszint emelkedését követik majd nyomon (ami kb 3 mm/év lásd lentebb), hanem a víz sótartalmának és hőmérsékletének becslésére is alkalmasak.
Itt egy példa a Jason-2 képeiből összerakott adatokra:
Azért is jó, mert a jelenlegi El Niño hatását is mutatja: a normálistól eltérően magasabb hőmérsékletű (a képen magasabb, mm skála) az óceánfelszín a Csendes-óceán keleti partjainál és alacsony Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében. Normál esetben Dél-Amerika partjai mentén a feltörő hidegáramlatok uralkodnak.
Az El Niño a teljes csendes-óceáni térségben és emellett Afrikában és az Atlanti-óceán térségen is hatással van az időjárásra. Fontos kiemelni, hogy ez a jelenség része a természetes éghajlati változékonyságnak, bár az utóbbi évtizedekben erőteljesebben jelentkezett.

Vízszintemelkedés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése