Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2016. január 13., szerda

Csökkenő mértékű szén-dioxid kibocsátás?

Érdekes előrejelzés jelent meg nemrégiben a Global Carbon Project honlapján az ipari és közlekedés általi CO2 kibocsátással kapcsolatban.
Annyi negatív információt hallunk erről a témáról, hogy az ember akaratlanul is meglepődik, ha pozitív előrejelzés jelenik meg.

Az érdekes hír pedig az, hogy a számítások alapján a már 2014-ben is csökkenő mértékű kibocsátás-növekedés (az előző évekhez képest csak 0.6%) 2015-ben negatív előjelű lesz, azaz a 2015-ös ipar és közlekedés általi CO2 kibocsátás kisebb lesz, mint a 2014-es.

Érdemes megnézni a GCP honlapján közreadott infografikát, már csak azért is, mert külön-külön mutatja be a legnagyobb kibocsátókat.
A csökkenés oka részben aktív klímapolitika (pl EU), nagyobbrészt viszont a kínai gazdasági növekedés lassulása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése