Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2015. december 8., kedd

Alább egy érdekes videó látható az, éghajlatváltozásról, ezen belül is a klímamodellek szerepéről. Érdemes meghallgatni, angol gyakorlásnak sem utolsó.

http://www.ted.com/talks/gavin_schmidt_the_emergent_patterns_of_climate_change#t

Elöljáróban csak két gondolatot idéznék az előadásból:

"Miért is használunk modelleket, amelyekről tudjuk, hogy az eredményeik hibával, bizonytalansággal terheltek? Ha lenne mérési adatunk a jövőről, annak biztosan jobban hihetnénk, mint a modelleknek. De szerencsétlenségünkre jelenleg nem állnak rendelkezésre jövőbeli mérési adatok."

"A Nobel-díjas kémikus, Sherwood Rowland, a díj átvételekor azt a kérdést tette föl: Mi értelme van, hogy a tudomány egyre komplexebb modelleket fejleszt a jövőre vonatkozó becslések készítéséhez, ha végül semmi mást nem csinálunk, csak várjuk, hogy az előrejelzések valóra váljanak?"

Jó hallgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése