Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2023. március 6., hétfő

MERCOSUR vs. Háború

Leopard 1A3 105-mm-es harckocsiágyúval - Tervezte: Porsche AG 

    Érdekek háborúja zajlik a világon mindenhol. A mezőgazdasághoz köthető termékek - nem csak élelmiszer -, komoly tárgyalási alapot jelentenek. Fogalmazhatunk úgy is, hogy 105 mm-es harckocsiba való gránátért és 35 mm-es drónelhárító lőszerért cserébe, szabad -Európai- piacot kérünk  az argentin-brazil marhahúsnak, szójának. Nehéz ügy, nehézpáncélosokkal, Brazil kormányválsággal és a német külpolitika egyensúlyozásával, az orosz-ukrán háború hátterében. Csak a fogyasztást érzékeltetve, naponta átlag 2000 db 155 mm-es gránát fogy (napi 1 millió €) ebben a konfliktusban, ami 2 hét alatt felemészti az egész éves amerikai termelési kapacitást

105 mm Páncéltörő lőszer
Flakpanzer Gepard 35 mm-es Oerlikon légvédelmi gépágyúval

    Korábban is esett szó róla, hogy a töb mint 20 éve zajló MERCOSUR tárgyalások Európa (Németország, Franciaország) és Brazilia-Argentina között, minden esetben holtpontra jutottak. Akit jobban érdekel, ennek a mélysége az olvassa végig ezt az elemzést. De az elég nyilvánvaló, hogy a német gépgyártás elsőrangú ügyfelei a dél-amerikai vasérc-bányák, a fakitermelő vállalatok és a több százezer hektár szója felett domináló agro-holdingok. 


Az EU és a MERCOSUR országok export-import viszonyai


Ha a műtrágya útja is érdekel a Fekete-tengertől Afrikáig, akkor ezt is olvasd el.



3 megjegyzés:

  1. Kiskapuk világa
    https://www.portfolio.hu/global/20230310/vilagossa-tette-svajc-nem-szallit-fegyvert-ukrajnanak-602208

    VálaszTörlés
  2. És hogy mennyire környezetszennyező még a légvédelem is :-( Percenként 400 kg-nyi réz-hüvely kerül a talajra(ba) egy-egy ilyen légvédelmi eszköz mellett.
    https://youtu.be/-SYkrJC6_Tc

    VálaszTörlés
  3. Magyar Közgazdasági Társaság - Az EU mg-i belpiacának védelme magyar szemmel
    https://www.youtube.com/watch?v=-VVJiVo_xgw

    VálaszTörlés