Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2020. december 6., vasárnap

Gondolatolvasó keresőmotor


Az akadémiai szféra egyik nagy kihívása - és valahol mélyen egyik motivátora is - hogy, láttassa magát az egyszerű kutató/oktató. Persze alapkövetelmény a publikálás tudományos folyóiratokban, de manapság szinte elvárás, hogy az ismeretterjesztést is magas fokon művelje az ember. Ennek az egyik legfájdalommentesebb módja ha honlap-, blog-, Facebook- vagy Instagram bejegyzést készítünk az adott témában. Ilyenkor jöhet jól ha megértjük hogy, hogyan próbál a Google a fejünkbe látni? Algoritmusok, szabályszerűségek és a dolgok végtelen számú összefüggései szinte már alapvetések. A mezőgazdaság sem kivétel. Így elsőre talán nem ugrik be, mi köze a Google-nek a gazdálkodáshoz, bár az adatfarm kifejezés gyanakvásra adhat okot. 



Ha kísérletet teszünk a kereső óriás "gondolkodásának" a megértésére, jó és releváns kérdéseket kell feltennünk magunknak. A jó kérdésekre adott frappáns válaszok egy "első tizes találatot" jelenthetnek a Google-nél. A fenti cikkből érdemes már az első szempontrendszeren elgondolkozni:

Tartalmi és minőségi kérdések:

  • A tartalom eredeti információkat, jelentéseket és kutatásokat tartalmaz?
  • A tartalom részletes, átfogó és mindenre kiterjedő módon írja le a témát?
  • Ha a tartalom más forráson alapul, akkor elkerüli azt a hibát, hogy egyszerűen másolja, vagy újraírja azokat a forrásokat, ahelyett, hogy jelentős egyedi értéket, vagy eredetiséget adna hozzá?
  • A cikk címe és a title leírja és segítőkész módon összefoglalja a tartalmat?
  • A cikk címe elkerüli a túlzásokat és a sokkolást?
  • Ez az a típusú tartalom, amit könyvjelzőre tennél, vagy megosztanád és javasolnád egy barátodnak?
  • Ez olyan tartalom, ami szerinted hivatkozva lenne, vagy megjelenhetne egy nyomtatott magazinban, enciklopédiában, vagy könyvben?
Tehát ha szeretnénk felkelteni a munkák iránti érdeklődést eredeti, mindenre kiterjedő, jelentős egyedi értéket képviselő, frappáns című, nem sokkoló, bizalmat ébresztő és ajánlható tartalmú cikkeket/tartalmakat kell feltölteni. Ha jó kérdéseket teszünk fel, amik megragadják a kereső algoritmus - és valószínűleg a legtöbb ember figyelmét, akkor sikeresebb lehet a disszemináció.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése