Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2018. december 17., hétfő

Valami van a levegőben- Ammónia

A Princeton Egyetem kutatói tanulmányt készítettek, a NASA Föld-megfigyelő obszervatóriumának adatai alapján, a légköri ammónia évszakonkénti változásáról. Szemléletes térképek készültek, hogyan, növekszik a koncentráció Közép-Nyugaton és Közép-Kaliforniában - a San Joaquin völgyben - ahogy haladunk előre az évben. A tanulmány a mezőgazdasági tevékenységet hozza fel elsődleges ammónia-forrásként, ami főleg a műtrágya-használatból és a marhahízlalásból származik.

Érdekesség, hogy Ausztriában is készültek hasonló tanulmányok, szintén ammónia-koncentrációra vonatkozóan. Mindegyik vizsgálat rámutatott, hogy az olyan helyeken, ahol hosszabban megreked a levegő -szűk völgyek vagy tartósan magas légnyomású helyek (kontinentális anticiklon hozhat létre ilyet) ott felhalmozódik az ammónia és a nitrogén-dioxid. Az Egyesült királyságban ammónia-monitoring rendszer is működik.

A térképeket figyelve, az intenzív mezőgazdaság szinterei is szépen kirajzolódnak. Afrikai középső részén is komoly mennyiségű ammónia jut a levegőbe. 

Bill Gates is többet műtrágyázna Afrikában, de mindezt veszteség nélkül kellene kijuttatni. 

1 megjegyzés:

  1. Magyarul egy hosszabb magyarázat
    http://www.urvilag.hu/kornyezetunk_vedelme/20190105_mezogazdasagi_legszennyezes?fbclid=IwAR2A0x7M8w3UpjHbJTe_pwrvoU4bLgJmE0wS81Fe8NUuPxOLa6SrNEJkE2w

    VálaszTörlés