Miért érdekes?

Az erőforrások – és ide nemcsak az energiahordozók tartoznak, hanem pl. az ökológiai rendszerek, mint „szolgáltatók”, és a talaj is – használatának intenzitása várhatóan a jövőben is növekedni fog, gondoljunk csak az emberi populáció növekedésének mértékére, és növekvő igényeire. Az ember, megjelenése óta, jelentős hatással volt a bioszféra anyagforgalmára, a jelenleg is zajló klímaváltozás is ennek következménye. A klíma és annak változásai, tapasztalhatjuk, jelentős hatással vannak a földfelszíni életre. Ám ennek a fordítottja is igaz: a felszínen és a felszín alatt zajló folyamatok is hatnak az atmoszféra működésére. A különböző komponensek között zajló anyagáramok megértésével közelebb kerülhetünk a jelenleg zajló klímaváltozás okainak tisztázásához és a változások esetleges lassításához, ami jelenleg az egyik legfontosabb célkitűzés a klímapolitikában.

2015. október 27., kedd

Kísérletezzünk!

A sok terepi mérés után most belevágtunk egy laborkísérletbe, amelyben hallgatók is részt vesznek. A kísérlet célja, hogy megpróbáljuk kimutatni, hogy van-e bármiféle hatása a transzspirációs vízáramnak a talaj CO2 kibocsátására. Elvileg - fákban legalábbis - a transzspirációs vízáram jelentős mennyiségű szén-dioxidot szállít a talajból felfelé. Mi azt szeretnénk kimutatni, hogy ez jelenség lágyszárú növényekben is létezik-e, vagy sem. Terepi mérések során már tapasztaltunk a meglétére utaló jeleket, de igazolni szeretnénk a dolgot.
A méréseket a következő rendszerrel végezzük:
Ez egy stabil szénizotópos analizátor és egy többkamrás gázanalizátor összeépítése, a növények pedig egy plexi dobozban vannak elhelyezve, ahol a levegő páratartalmát szabályozzuk, ami a transzspirációt befolyásolja.

A kísérletben hallgatók is részt vesznek, de további érdeklődőket is várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése