A legfrissebb tudományos eredmények szerint a húsfélék és tejtermékek
fogyasztásának csökkentésével járulhatunk hozzá leginkább a karbon-lábnyomunk
csökkentéséhez. Erről eddig is lehetett hallani, azonban a tanulmány szerint az
egyéni fogyasztóknak sokkal nagyobb szerepük lehet a kibocsátás-csökkentésben,
mint azt gondolnánk.
Tanulmány
jelent meg a BBC oldalán (kalkulátorral) a különböző táplálék-félék környezeti
hatását elemző legfrissebb tudományos kutatások eredményeivel. A cikk szerint
az élelmiszer-termelés felelős az összes üvegházgáz-kibocsátás negyedéért, de
az egyes élelmiszerek hatása nagyon változó, pl. a húsfélék és egyéb állati
termékek tehetők felelőssé az említett kibocsátás-részesedés több mint feléért,
holott a bevitt kalóriának mindössze ötödét teszik ki.
A megoldási javaslat összecseng
az
IPCC-jelentésben
felsoroltakkal (ld. pl. 4.8. táblázat részlet):
Klíma akció
|
Az akció típusa
|
Példák
|
Mitigáció
|
Energia hatékony
épületek
|
Szigetelés, alacsony
karbon lábnyomú építőanyagok
|
Alacsony
kibocsátású újítások alkalmazása
|
Elektromos
járművek, hőszivattyúk, távfűtés
|
Energia hatékony
eszközök használata
|
Hűtés, fűtés
energia hatékonyan, energia hatékony készülékek
|
Energiatakarékos
viselkedés
|
Séta vagy
biciklizés rövidebb távokon, inkább tömegközlekedés, mint repülés, alacsonyabb
fűtési hőmérséklet, ruhaszárítás kötélen, kevesebb élelmiszer hulladék
|
Alacsony
kibocsátás mellett gyártott és szállított termékek megvásárlása
|
A hús és tejtermék fogyasztás mérséklése, helyi és
idény élelmiszer vásárlása, megfelelő csomagolóanyag
|
Szervezet szintű
viselkedés
|
Alacsony
kibocsátású termékek és eljárások tervezése, üzleti út helyett videó
konferencia
|
A húsfélék és tejtermékek
fogyasztásának mérséklésével akár 2/3-ával is csökkenthetjük az élelmiszerekkel
összefüggő karbon-lábnyomunkat a
Science-ben
eredetileg megjelent tanulmány szerint. Azonban nemcsak a terméktől,
hanem az előállítás módjától, a szállítástól, a csomagolástól, a kereskedelmi
lánctól is függ a környezeti hatás, egy-egy termék esetében a különböző
eljárások, feldolgozási, csomagolási lépések stb. akár 50-szeres különbséget is
okozhatnak.
Vessünk egy pillantást a
különböző élelmiszerek okozta üvegházgáz-kibocsátásra (Science cikk alapján a
BBC cikkben megjelent ábra):
A kutatók igyekeztek a környezetterhelést minél több
szempontból vizsgálni és a teljes előállítási folyamat (földhasználat,
takarmány-előállítás, szállítási költségek stb.) figyelembe vételével becsülni
az üvegházgáz-kibocsátást. Az ábrán látszik, hogy egy-egy termék
sokszoros környezetterhelésű, ha a gazdálkodási mód és egyéb, pl. feldolgozási
lépések olyanok. Így pl., míg alapvetően a marhahús a legnagyobb környezeti
hatású élelmiszer, akár 12-szer kevesebb üvegházgáz kerülhet a légkörbe, ha a
tartási körülmények természetesebbek. Saját
kutatásaink
szerint is lehet klíma-barát a szarvasmarhatartás, ha extenzív, tradicionális
módon zajlik (legeltetéses állattartás), a farm-szintű kibocsátás lényegesen
kevesebb -
az éves egyenleg akár nyelő
aktivitást is mutathat - mint nagyüzemi gazdálkodásban. Hasonlóan,
paradicsomból pl. a szabadföldit válasszuk inkább, mint a fűtött üvegházból
valót, vagy sörből a csapoltat inkább, mint az üvegeset ;-), hogy klíma-barát
fogyasztók legyünk.
A
vegetáriánus életmód terjedését várhatóan elősegítik majd a jelenleg még
fejlesztés alatt álló, de néhol már
elérhető műhús készítmények. Ezek némelyike már elfogadható minőségű
pótlékot jelenthet, de sok esetben felmerül az aggály, hogy génmódosított
növényi alapanyagból állítják elő e terméket (jellemzően szója), amelynek
hatásai máig nem tisztázottak. A jelenlegi legjobb alternatíva a fogyasztók
számára egyértelműen a több növényi eredetű táplálék fogyasztása kiegészítve a jó
minőségű, környezetkímélő állattartásból származó állati termékekkel.
Összegezve tehát úgy tűnik, hogy a kibocsátás-csökkentés sokkal inkább
a fogyasztók döntésein múlik, mint az élelmiszer-ipari vállalatokon! És
ezzel el is jutottunk a piacgazdaság és a folyamatos fogyasztás-növekedés
(hiszen a GDP-nek növekednie kell, ugye?) témaköréhez: az élelmiszer-iparnak
nem érdeke a fogyasztás mérséklése (hogyan is lehetne?), és emiatt politikai
korlátokra, szabályozásra sem igazán lehet számítani. A fogyasztói magatartás változása lehet az egyetlen eszköz, ahogyan ezt
a cikk is kiemeli! Mint minden területen, itt is igaz, hogy az embereknek
kell meghozniuk jó döntéseket, a multinacionális cégek és a politika nem fogja
helyettük megtenni.
Ezzel is kapcsolódunk előző bejegyzésünkhöz - act now!
Fóti Szilvia, Balogh János
Még egy dolog, ami szerintem nagyon fontos, és benne van ugyan a cikkben, de nincs hangsúlyozva eléggé: a HELYI TERMÉK kérdés!
VálaszTörlésHiába vega/vegán valaki, ha az általa fogyasztott kókusztejet és szóját a világ másik végén termesztik (ki tudja milyen körülmények között), és onnan szállítják ide. Akkor már lehet, hogy jobb egy kis húsfogyasztás (ld. csokoládé a táblázatban). Persze, hogy melyik a jobb/rosszabb, azt elég nehéz megmondani. Bonyolult dolog ez a Bioszféra, és annak megóvása pláne! :-)